Historikk - Hadeland Kultursenter
Hadeland ble kjøpt i 1949 av direktør Leiv Helly-Hansen til bruk som hybler for fabrikkens syersker.
Langbygget er den gamle hovedbygningen på Østgar'n Wien og er fra første halvdel av 1800-tallet. Det var en såkalt midtkammersbygning med et stort kjøkken med peis, som senere ble delt i to rom og et midtkammers eller en storstue rett innenfor gangen i 1. etasje. I 2. etasje var det en stor kjøkkensal og en stor sal. Dette var en typisk byggemåte for hovedbygningene på Hadeland fra midten av 1800-tallet. Langbygget ble, etter flyttingen, oppdelt i hybelrom for å få plass til 20 køyesenger.
Peisestuen er opprinnelig fra gården Mjør på Gran på Hadeland og er ca. 250 år gammel. I 1848 ble denne flyttet til hovedbølet nærmest som et kårhus, typisk for Hadeland i forrige århundre. Begge disse husene er oppført nøyaktig som de sto på Gran med et par forandringer. Vindfanget foran langbygget er sløyfet og forbundet med en såkalt "drombegang". Første etasje i begge hus er løftet litt for å få noe større takhøyde. Peisestuen har ny peis.
Stabburet kom til litt senere og er fra gårdene Grini og Grimsrud. Det var et virkelig stabbur med kornbinger i 2. etasje og med plass til saltbaljer og til lagring av spekemat, flatbrød og melvarer i 1. etasje. Stabburet er ombygd innvendig til bolig.
Arkitekter fra Sveaas og Winsnes i Oslo, og byggmester for både nedriving og oppføring var Alf Peterson i Moss. Mye av innboet i peisestuen, klokken, skap og mer er fra de gamle gårdene.
Rygge kommune kjøpte stedet i 1977.